Scheidsrechter W.S. Boas
Toeschouwers 10,000
Stadion
Kromme Zandweg (Rotterdam, Nederland)
Opmerking De veteraan Schoevaart speelt mee, gaan ervanuit dat het om Frans gaat. Feyenoord tekent tegen de uitslag protest aan. Het protest wordt toegekend waardoor een doelpunt (van Brokmann) niet wordt geteld. De statistieken en tussenstanden zijn inclusief het verwerkte protest.

Selectie

Ajax (wedstrijd selectie)
Speler Actief Positie Opmerking
Jan de Boer Basis Doelman
Fons Pelser Basis Verdediger (Niet bevestigd)
Frans Couton Basis Verdediger
Joop Pelser Basis Stopper Spil
Henk Hordijk Basis Middenvelder (Niet bevestigd)
André de Kruijff Basis Middenvelder (Niet bevestigd)
Joop van Dort Speelt niet om onbekende reden
Wim Gupffert Geblesseerd (Niet bevestigd)

Nieuws

De eerste wedstrijd tussen Ajax en Feyenoord had vanalles. Ajax was de regerend afdelingskampioen maar had grote problemen met zijn vorm, het haalde in de eerste 3 wedstrijden slechts 2 punten en scoorde 0 doelpunten. Vlak voor de seizoensstart dreigde de helft van de selectie samen met spelers van Blauw-Wit een prof voetbal club op te richten, en van de twee top buiten spelers Jan de Natris en Wim Gupffert was de eerste vertrokken naar De Spartaan en de tweede geblesseerd. Voor de wedstrijd zelf bleek plots Van Dort niet beschikbaar te zijn waardoor op het laatste moment Frans Schoevaart, die al tijden geen competitie meer had gespeeld mee te moeten spelen.
Voor Feyenoord was het het eerste seizoen in de Eerste Klasse West die ze juist heel sterk begonnen waren: Feyenoord was koploper op het moment dat Feyenoord - Ajax gespeeld werd.
Tijdens de wedstrijd zelf wist Ajax aan het eind van de eerste helft in een gelijkopgaande partij plots twee maal te scoren door Theo Brokmann Sr. en Frans Rutte. Het doelpunt van Brokmann was een afstandsschot waarbij de bal via de lat uiteindelijk weer het veld in sprong en het was de vraag of deze over de lijn was geweest. In de tweede helft kwam Feyenoord terug, eerst door een kopdoelpunt van Pijl uit een vrije trap. Daarna werd Feyenoord een strafschap toegekend waarover zelfs Rotterdamse kranten schreven dat het onduidelijk is waarom de scheidsrechter deze toekende. Ajax' aanvoerder Joop Pelser protesteerde en werd weggestuurd. Jan de Boer stopte de penalty van Bul en met 10 man wist Hein Delsen Ajax zelfs op 1-3 te zetten. Vlak voor het eind scoorde Formenoy voor Feyenoord.
De wedstrijd was hiermee echter niet over. Feyenoord tekende protest aan tegen een doelpunt van Ajax en dit protest werd uiteindelijk gehonoreerd, zodat de gecorrigeerde eindstand 2-2 werd. Deze eerste wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax was gelijk de term Klassieker al meer dan waard.